Burnout

Burnout symptomen, waar denk je dan aan?
Burnout kenmerkt zich onder meer in vermoeidheid, je opgebrand en futloos voelen, concentratieverlies en geen verbinding meer ervaren met je werk. Wanneer deze burnout symptomen lang aanhouden en niet verminderen wanneer je de druk van de ketel haalt, is dat een duidelijk onderscheid met bijvoorbeeld overspannenheid. Bij een burnout beeld heeft het lichaam onder langdurende stress of spanning gestaan en heeft de accu zich leeg getrokken. Er is dan geen ruimte meer voor ontspanning of afstemming op wat je wilt of nodig hebt. De focus ligt vooral buiten je zelf.

Het kernprobleem ligt bij een burnout beeld vaak in het werk, hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Naast factoren als werkdruk, de regelruimte die je ervaart in het werk, waardering en werkplezier hangt een burnoutbeeld ook samen met je persoonlijkheid. Wanneer je het lastig vindt om grenzen aan te geven, perfectionistisch bent en een lage zelfwaardering hebt, ben je kwetsbaarder om burnout kenmerken te ontwikkelen.

Om de burnout symptomen aan te pakken is het van belang om weer zicht te krijgen op zaken in je persoonlijk leven en binnen je werk die jou energie geven. Ook bewustzijn wat je lichaam nodig heeft aan voeding en beweging is van essentieel belang. Weer een basis leggen voor lichamelijke en mentale vitaliteit zodat je energie weer kan gaan stromen. Door middel van gesprekken met Susanne de Jong word je je bewust gemaakt van blinde vlekken die maken dat je jezelf ondermijnt en krijg je handvatten hoe patronen in je leven en werk om te buigen.